Dagbok 2019
2019 01 04 Skrivarträff
Föreningsåret börjar med en liten skrivarträff. Morteza och Sakhi har mycket, både i skolan och på fritiden. Men om vi kan vara flexibla med vilka dagar vi väljer så vill de vara med och skriva.
Vad kände jag och vad tänkte jag? Det var ju farligt. Och det var ett äventyr.
Vi pratar om hur man kan berätta om sina erfarenheter. Om flyktingar ska berätta om sin resa till Sverige från Afghanistan, så tror Morteza att de flesta berättelserna blir väldigt lika. Vi pratar om hur olika man kan uppleva samma händelser och vi kommer in på hur man kan berätta om sin upplevelse.
.
2019 01 07 Möten i Åmål
Radio45 är en lokal radiostation i Åmål med täckning i norra Dalsland och södra Värmland. Ägare och programansvarig är Bente Hjelm, tidigare mångårig medarbetare på SR Väst och även låtskrivare, sångerska, skådespelare och ståuppkomiker. För henne ville vi presentera vårt radioteaterprojekt. Tatiana hade arbetsdag i skolan på Kulturverkstan i Göteborg, så David fick representera idag.
Bente Hjelm blev intresserad. Vi bestämde att lämna in ett prov så snart vi har något inspelat. Om vi behöver hjälp med redigering så är det en kostnad.
Den här dagen hände det sig också att David fick en ingivelse att kvista in på Young Innovation Hub (YIH), som ligger på samma gata som Radio45. På YIH blev det tillfälle att presentera idén till ett projekt ”I Samma Båt”, där vi tänker oss att göra en ny utställning med berättelser om livsresor i fokus. Detta tog skruv hos Erica och Emma, som är internationella volontärer på YIH i Åmål.
.
2019 01 13 ”Söndagsgruppen” 2019
Detta är en cirkel där syftet är samtal mellan invandrare och infödda svenskar. Vi berättar saker för varandra – saker vi tycker är roliga och viktiga att berätta. Till att börja med är det samtal som språkträning som detta handlar om.
Söndagsgruppen började i november 2018 och fortsätter i januari 2019. Vi kommer att utveckla samtalet och berättandet och rikta oss ut i samhället. Vi kommer att träffa dalsIänningar och prata med dem. Vi kommer också att läsa och berätta sagor för varandra. Vi använder det svenska språket och utvecklar det. Vi hittar nya vänner.
Den som vill kan delta i något av våra projekt med att intervjua folk, att hjälpa oss med utställningar och radioteater.
Du som är intresserad – det går alltid att anmäla sig.
Ring David: 070 – 509 81 65 eller kom till ”Söndagsgruppen”.
Plats: ABF:s lokaler i Bengtsfors
Tid: Söndagar, kl 14 – 16
.
2019 01 14 Viktiga kontakter
Vi började dagen på ABF i Åmål. Där talade vi med Rasmus och Marie. Vi presenterade två planer. Det primära för ABF är vår utställning ”I samma båt”. Där gick vi igenom i detalj hur vi vill använda deras lokal.
Vi planerade dag för presentation för språkklassen i syfte att höra om några vill berätta eller på annat sätt bidra till utställningen. Vi bestämde också preliminärt att datum för vernissage blir den 12 maj. Vi berättade även om vårt projekt att samarbeta med Radio45 i Åmål för att göra radioteater.
Dagen fortsatte med möte på Young Innovation Hub i Åmål. Det var ett arbetsmöte med Emma Wolff och Erica Trevisin. De är internationella volontärer. De har samarbete med kommunen och med ABF och de kommer att hjälpa oss både med utställningen och med radioteaterprojektet. Vi bestämde också att hjälpa Emma med en workshop med Impro-teater som hon planerar.
.
2019 01 15 Journalistik II: Om kriget och norska motståndsrörelsen
Journalistik och intervjuer är något vi vill utveckla i Kulturföreningen. Vi har planer, men andra delar av verksamheten måste få rota sig först. Fast ibland yppar sig tillfällen som inte går att släppa.
Berne Ytterby hörde av sig och frågade om vi var intresserade av berättelser från motståndsrörelsen i gränstrakterna Dalsland/Värmland/Norge under kriget. Så vi tog en kväll och körde hem till honom.
Det blev intressant och trevligt och vi spelade in 2 timmar med Berne och hans fru Eleanor. De hade träffat flera fd motståndsmän under sina kanotfärder i gränstrakterna under 1950- och 60-talen. Deras berättelser vid lägereldarna har vi nu förevigat. Vi återkommer med detta.
.
2019 01 18 Kreativt skrivande
Vi jobbade vidare idag tillsammans med Dima och Nagham och deras berättelser. Särskilt intressant var hur totalt olika systrarna hade upplevt samma resa. Och det var spännande att vara med i deras diskussion om vad ett äventyr är för något.
Innan detta mötet träffade vi Morteza, som visade vad han har skrivit. Han har en stark berättelse och vill gärna ha hjälp med språket.
.
2019 01 20 Söndagsgruppen och Alva
Idag hade vi två möten. Söndagsgruppen hade en ny deltagare. Det var Heike som flyttat till Sverige från Tyskland.
Efter söndagsgruppen träffade vi Alva,. Det var första gången hon och vi träffades. Hon vill skriva. Vi diskuterade kring detta och bestämde att hon ska lämna in en novell till oss om ett par veckor. Vi håller kontakten under tiden.
.
2019 01 21 Arbetsdag i Åmål
Vi hade arbetsmöte med Emma och Erica på Young Innovation Hub. Planering av affisch till utställningsprojektet.
Innan dess hade vi en intensiv förmiddag på ABF-huset i Åmål. Vi var i Dalslands Folkhögskolas språkklass och presenterade vårt utställningsprojekt. Vi fick genast två personer som ville berätta om sin livsresa för oss. Vi började med Suad. För säkerhets skull hade vi en tolk med. Så blir det mindre missuppfattningar med tanke på språket. Vi pratade med henne i en och en halv timma. DD förde noggranna anteckningar.
.
2019 01 27 Söndagsgruppen får besök
En del personer har en självklar talang för skådespeleri. Idag hade vi besök från Skåne. Det var Sussie Nielsen. Hon är revisor, och var här i första hand för att gå igenom föreningens räkenskaper inför årsmötet som blir i februari. Men ibland kan även en sådan person spela teater.
Vi spelade upp en Nyzeeländsk barnsaga som vi hittat. Lilla Bä, det finurliga fåret. Kolla den, så kanske du förstår att alla skrattade så de fick ont i magen.
.
2019 01 31 Att översätta poesi
Detta var ett lite ovanligt möte. Safian, Najla, Yumna och David hjälptes åt att översätta några dikter från arabiska till svenska. Det visade sig att det är inte orden man översätter. Man översätter känslan. Man översätter upplevelsen. David kan ingen arabiska, men när det gick att beskriva känslan, så gick det också att hitta de svenska orden.
Detta möte låg lite utanför våra ordinarie projekt, men ibland vill man göra spontana grejer också. Safian planerade inför poesikväll på Sensus, och det är kul att hjälpa till.
.
2019 02 03 Söndagsgrupp med sång
Att ha en särskild gäst på söndagsgruppens möte har visat sig vara givande ibland. Denna gången var det Davids sångkörskamrat Anneli som var med. Det var stort deltagande. 13 personer inalles, inklusive tre barn. När det kommer nya personer, så blir det mycket frågor. Man vill veta vem du är förstås. Det blir bra för den som vill öva svenska språket.
Anneli och David sjöng. De sjöng visan ”Vem kan segla förutan vind”. Den tillhör verkligen det svenska kulturarvet, och det var roligt att sjunga den för de nya svenskarna. Det blev diskussion om ord, innehåll och känslor. Och sång inspirerar ju. Så vi fick även höra arabiska sånger.
.
2019 02 07 Arbetsplats Åmål
Vi jobbar intensivt i Åmål nu. Förra veckan var vi på ABF i Åmål två dagar. Vi spelade in tre personers berättelser. Vår sageskvinna nummer ett i Åmål har låtit oss bearbeta hennes berättelse om flykten till Sverige över Medelhavet.
Hon sa sig vara mycket nöjd med att vi fått fram just de känslor som var viktiga för henne. Och hon gav syn för sägen när hon läste texten med full inlevelse. Hon blir en bra uppläsare. Men hon vill att vi hjälper henne med svåra ord och uttal och betoning. Vi kommer att jobba med det tillsammans med henne.
Vi har också träffat Alva igen, och hon har fått Mortezas berättelse. Hon har lovat att bearbeta den för att kunna läsas upp tillsammans med övriga berättelser i ”I Samma Båt”. Morteza har godkänt detta under förutsättning att han får läsa och ge synpunkter på det hon skrivit.
.
2019 02 09 På Schuckert
I Dals Långed är Kafé Schuckert en liten kulturinstitution. Öppettiderna är sporadiska, men deras olika kulturkvällar är ofta välbesökta. Vi brukar ibland använda Kafé Schuckert som mötesplats när vi ska träffa deltagare som bor i Långed. Nu när vi skulle träffa Nagham och Dima, passade det bra att vara där.
Kreativt skrivande var temat, och det gav mersmak. Vi bestämde tid för nytt möte.
.
2019 02 11 Dramagrupp
Vi har ända sedan starten jobbat för att få till stånd en dramagrupp att arbeta med för dramatisering av berättelser vi hittar eller skapar i vår verksamhet. Det är dramatiseringar som ska ingå i utställningar och performances som vi genomför. På sikt planerar vi också ett radioteaterprojekt där en dramagrupp är en av förutsättningarna.
Dagens träff kom till stånd med hjälp av Göte Magnusson i Billingsfors teatersällskap, som frågat runt och tagit reda på intresse och möjligheter bland sina medlemmar. Göte själv kunde inte denna måndag, men han kommer att vara med i fortsättningen. Kajsa och Lena som är medlemmar i teatersällskapet var med idag. Vi fick också en oväntad deltagare i Kurt Samuelsson, som vi träffat på Sensus poesikväll i förra veckan.
Tania gav deltagarna en presentation av vad vår förening planerar och vi gjorde provläsning i roller av en dalsländsk saga , som David hade dramatiserat. Det blev kul och spännande och vi bestämde att träffas igen måndagen den 25:e februari.
Det går bra för den som vill att anmäla intresse att delta i den här gruppen. Maila David på davidh.dickson@icloud.com eller ring 070 509 81 65.
Sagan vi läste är hämtad ur August Bondeson: Historiegubbar på Dal.
Boken finns på nätet om du inte hittar den på biblioteket.
.
2019 02 12 Berätterskan
Denna veckan hade vi två träffar i Åmål med Amal, som är en av våra berättare. Vi hade gjort en del mindre korrigeringar i berättelsen efter hennes anvisningar. Hon jobbade med oss både på tisdagen och torsdagen. Det blev intensiva språklektioner med sikte på inspelning av berättelsen.
Vi har också fått bra kontakt med en kille, som vill läsa upp en av de andra berättelserna som vi samlat in här. Han vill också att bli ger honom språklektioner för att det ska bli bra.
.
2019 02 16 Extramöte – kreativt skrivande
Idag skulle vi haft workshop med Emma Wolff med impro-teater. Tyvärr fick workshopen ställas in med kort varsel på grund av att Emma blev hastigt sjuk i influensa. Workshopen kommer att genomföras den 23:e mars istället.
För vår del blev detta ett tillfälle att samla några av de tilltänkta workshopdeltagarna till något annat vi visste de är intresserade av. Det blev en 4 timmars workshop i kreativt skrivande. Tania ledde seminariet och deltagarna gick igenom olika litterära uttrycksmedel för att levandegöra upplevelser. Därefter gavs en skrivuppgift med efterföljande gemensam genomgång av allas texter med diskussion om möjligheter till utveckling av bildspråket.
Det var roligt och givande. Föreningen bjöd deltagarna på lunch, vilket bidrog till både trevnad och fortsatt fokus.
.
2019 02 19 På konferens om VG-regionens kulturstrategi
Konferens idag i Göteborg. Kulturstrategi för Västra Götalandsregionen 2020 – 2023.
Representanter från kulturföreningar och organisationer från hela regionen. Och vi från Strömmar i Dalsland.
Att välja ord är viktigt för VG-regionen. Det visar vad de vill att kommuner och föreningar ska satsa på.
När jag läste vad de skrivit (40 sidor) upptäckte jag en sak. I de flesta kapitlen nämndes segregation. Att segregation är viktigt att motarbeta.
Men de skriver ingenting om integration.
Jag läste en gång till och såg vilka ord man använt istället. Det var delaktighet, tillgänglighet, deltagande. Och ”interkulturell dialog”.
Så jag frågade en av dem som skrivit detta: ”Vad vill ni att de kommuner och föreningar som satsat på integration ska satsa på nu?”
Då återkom ordet ”interkulturell dialog”. Bra, tänkte jag! Då satsar vi på det. Men vet hon vad dialog betyder?
Dialog betyder att de som möter varandra, båda är villiga att lyssna – och att lära sig av varandra. Så om en ung och en gammal person ska ha en ”interkulturell dialog” så betyder det att båda är beredda att lära sig av varandra och varandras erfarenheter. Samma med svenskfödda och utlandsfödda.
Båda villiga att lära. Är vi det?
I min värld kan ”integration” bli ett resultat av ”interkulturell dialog”. Så varför säger inte VG-regionen det? Visst är det lite otydligt. Avslöjar det kanske att man inte vågar vara tydlig med vad man faktiskt vill säga. Eller vet man inte? Risken är att det blir ett byråkratiskt fikonspråk.
”Integration” är ett bra ord. De flesta vet vad som menas med det. Vet man inte så kan man fråga. Nu blir det hela istället lite dunkelt.
Om man nån gång ska vara tydlig så är det väl när man ska tala om vad man vill att andra ska göra.
/DD
.
2019 02 22 Strömmar i Dalsland kör målinriktad språkundervisning
Tatiana och David har båda haft språkundervisning med vuxna tidigare i sina liv. Just nu undervisar de två personer på ABF i Åmål. De förbereder sig för att kunna läsa upp berättelser om flykten, för inspelning till utställningen ”I samma båt” som har vernissage där i maj.
De vill kunna läsa bra svenska till inspelningen. Vi läser tillsammans. De är noga med att uttalet ska vara rätt.
Vilka ljud är svårast?
”b” och ”p” övar vi mycket. ”Båt”. ”På”. ”Polis”. ”Berättade”.
Vi övar ”ö”. ”Ösa”. ”Öser”. ”Försöka”. ”Mörkt”.
Sje-ljud är ett annat ljud vi övar mycket. ”Sjuk”. ”Sjön”.
”Själ.” ”Skäl”. ”Stjäl”. Dessa ord kom vi in på vid förra söndagsgruppen i Bengtsfors. Det är ju samma ljud. Men helt olika betydelse. Hur vet man vad de betyder när man bara hör dem? – Ja, oftast hör man dem ju i ett sammanhang.
Har människan en själ? Se till att ingen stjäl din bil! Vad hade du för skäl att lämna ditt land?
”U” är också speciellt på svenska. På de flesta språk uttalas det som ”o”, medan de flesta språk ofta uttalar tecknet ”o” som ”å”. Men på svenska är det annorlunda. ”Lurigt”. ”Hur?” ”Sjunka”.
Sådant jobbar vi med nu. Både i Åmål och Bengtsfors. Och det är roligt.
.
2019 02 23 Studiebesök på gamla lokverkstan i Trollhättan
Lampedusa. En ö i Medelhavet. NOHAB och Innovatum i Trollhättan. Vad har de gemensamt? Jo, smideskonstnären Ivan Dahlstrand Kamiyasu förskräcktes av flyktingkatastroferna, och människorna som sökte sig till Lampedusas stränder, men omkom i vågorna. Bilden av dessa människor satte sig på hans näthinna, och i konstverket ”Lampedusa” vill han ge en bild av de människorna och deras nödläge.
Ivan Dahlstrand Kamiyasu har sin smidesverkstad i gamla lokverkstaden på NOHAB Innovatum. Lördagen den 23:e februari gjorde Kulturföreningen Strömmar i Dalsland ett studiebesök där. Det var konstverket ”Lampedusa”, som dragit våra blickar till sig när vi såg det i Åmåls konsthall i början av december förra året.
Allteftersom våra planer på en utställning har tagit form, med flyktingars berättelser om sin resa som tema, så har båten ”Lampedusa” gett form åt våra tankar.
Ivan Dahlstrand Kamiyasu bottnar i ett kulturarv som är både lokalt och globalt.
Samtidigt som man ser tydliga spår av hans besök på Påskön i Stilla Havet, så finns kulturarvet från Dalsland och Värmland klart närvarande i gravkorset på båten Lampedusa och i hans glaskonst med hällristningsinspiration.
Här fick vi komma in och se smideskonstnären i arbete.
Här fick vi också se hans ”adoranter” – de figurer som befolkar just skeppet ”Lampedusa”.
Och vi kom överens om att låna det konstverket till vår utställning ”I SAMMA BÅT”, som vi just nu planerar och som ska öppna i Åmål i maj.
Text: David Dickson
Foto: Erica Trevisin och David Dickson
.
2019 02 26 Budgetkurs i Göteborg
Vi var på Världskulturmuséet i Göteborg på kursen ”Budgetarbete i EU-projekt”, som anordnades av organisationen TILLT. Workshopledare var Louise Weinreder, EU-coach och ekonom.
Hon gav oss bilden av EUs övergripande mål, som är ”ett smart, hållbart och inkluderande samhälle”. När det gäller kulturprojekt fick vi veta att EU vill verka för ”att skydda, utveckla och främja Europas kulturella och språkliga mångfald samt kulturarv”. De områden man säger sig vilja prioritera inom kulturen är ”transnationell mobilitet, publikutveckling och kapacitetsutveckling” i form av digitalisering, nya affärsmetoder samt utbildning och kompetensutveckling.
Detta är viktiga saker att hålla i minnet när man söker EU-medel för kulturprojekt. Här kan TILLT bistå de som tänker söka med råd och hjälp om hur man formulerar sin ansökan.
Vi fick jobba aktivt i grupper med att lägga upp egna projekt. Viktigt där blev att tydliggöra vad man vill åstadkomma med sitt projekt. Det är grunden. Därefter kan man diskutera och bestämma vilka aktiviteter som behöver genomföras för att nå det man vill åstadkomma.
Det är när man vet vilka aktiviteter som behövs, som man kan börja titta på kostnader. Här fick vi oss till livs mängder av detaljer kring kostnadsberäkning. Här kan nämnas två strategiskt viktiga tankar man bör ha i budgetarbetet, nämligen att man bör minimera kostnaderna för projektledning, samt fördela ut kostnaderna på projektets olika aktiviteter så att man kan se hur kostnaderna kommer att fördelas i verkligheten. Detta innebär bland annat, att de kostnader projektet har för den person som är projektledare, inte i sin helhet är kostnader för projektledning. Det arbete som projektledaren lägger på varje enskild aktivitet ska alltså budgeteras för aktiviteten och inte som projektledning. Projekt som lägger för stor del av sin budget på projektledning kommer inte att godkännas.
Detta var något av de lärdomar vi fick med oss. Lärdomar som förstås till en del kan vara till nytta även vid andra ansökningar än till EU-projekt.
.
2019 03 03 Det händer i söndagsgruppen
Söndagsgruppen utvecklar sagotemat. Naturligtvis minns vi sagor som vi trodde vi hade glömt. Så väcker vi liv i vårt kulturarv, och delar med oss av det. Och samtidigt lär vi känna delar av andras sagoskatter från fjärran länder. Vi hittade en ovanlig saga som berättats av en fattig torpare i Dalsland på 1800-talet. Du får inte bli förvånad att en flicka från Syrien hört sin mormor berätta samma saga när hon var liten i Aleppo. Men sagor om troll, det verkar vara unikt för Skandinavien. Så berättar vi och diskuterar. Spekulerar ibland. Och hittar nya sagor. Och hittar på!
Också beslutades en kul sak. Den 29:e mars firar vi Internationella Teaterdagen. Vi samlar alla vi känner som älskar teater eller att stå på scen – skådespelare, teaterbesökare, operasångare – och berättar för varandra om våra upplevelser av teater, opera, revy eller annan scenkonst. Då är vi på ABF i Åmål kl 19.
.
2019 03 04 Dramacirkelns tredje möte
HÄR – http://runeberg.org/bondeson/3/ Här hittar du ett dalsländskt kulturarv. August Bondesons Historiegubbar på Dal är en sagosamling som läkaren och folklivsforskaren och författaren August Bondeson samlade på vandringar i Dalsland i slutet av 1800-talet.
Sagorna är upptecknade i Bondesons samtal med historieberättare på den Dalsländska landsbygden.
Bland dessa sagor har vi hittat material som vi ska använda i olika dramatiseringar för radioteater och scenframträdanden.
Idag läste vi i roller. En av dalslandssagorna ur Bondesons bok. Rollinnehavarna ses på bilden ovan.
Sen talade vi om möjligheterna att göra scenframträdanden med sagotema på Billingsfors Friluftsteater vid den kommande sommarens Kulturvecka i Bengtsfors kommun. Det skulle i så fall bli i samarbete med medlemmar i den vilande föreningen Billingsfors Teatersällskap tillsammans med nya deltagare.
David Dickson berättade om en fantasisaga med direkt lokal anknytning till Dalsland som kan vara intressant för dramatisering. Kulturföreningen har själv kompetens att skriva om sagor i dramatiserad form. Och har gjort det. Samtidigt söker föreningen personer som vill vara med i det arbetet – att söka rätt på berättelser och sagor och att bearbeta dem till dramatisk form.
.
2019 03 19 Pressrelease och förberedelser
Förberedelser idag för lördagens impro-teater workshop. Tatiana och Emma håller i detta.
.
2019 03 25 Radioteater i Dalsland
Ett viktigt möte idag med Bente Hjelm på Radio 45 i Åmål.
Vi sågs senast den 7:e januari. Då presenterade DD vår idé om radioteater i Dalsland. Och den gången utmynnade det korta och effektiva mötet i en överenskommelse om att detta är intressant och att vi skulle återkomma när vi har något att visa.
Idag möttes vi efter att Bente lyssnat på en kort provfil som vi spelat in i förra veckan. Hon började med att svara att hon är fortsatt intresserad. Diskussionen kom sedan in på olika utvecklingsmöjligheter för det här projektet, olika möjligheter att skapa en lyssnarkrets samt olika marknadsförings- och finansieringsalternativ.
Det som bestämdes är att vi ska börja med att presentera henne 5 tolvminuters radioteaterprogram. Tidsramen för hela projektet dess nuvarande form är ett år från nu. Vi räknar med att det ska ta oss ca 3 månader att producera den första programbuketten.
Det vi saknar för att göra detta är någon som har kompetens att mixa ljudfiler. Klippa och foga ihop. Lägga till ljudeffekter och musik. Vi lär oss detta själva, men då tar det mer tid än om vi får någon kunnig ljudproducent till hjälp. Skådespeleriet med regi och dramaturgi klarar vi.
.
2019 03 26 Reportage i Åmåls-tidningen PD
Provinstidningen Dalsland med redaktion i Åmål rapporterade från vår impro-teaterworkshop som vi hade lördagen den 23: mars på ABFs Kulturhus i Åmål. Text och foto av PD-reportern Johan Lindahl.
.
2019 03 28 Intensiv arbetsvecka
Måndagen denna veckan var särskilt späckad. Vi hade ett möte med Habib på biblioteket i Bengtsfors. Vi talade om möjligheten för honom att delta med egna konstverk i projektet ”I Samma Båt”. Därefter skyndade vi till mötet med Bente Hjelm på Radio45 i Åmål där vi fick klartecken att fortsätta förbereda radioteater i syfte att presentera 5 korta teaterstycken för hennes bedömning.
Så hade vi en viktig träff med dramagruppen på kvällen. Där berättade vi om mötet med Radio45. Vi ställde också frågan konkret, om vi kan planera för någon sorts framträdande på Friluftsteaterns scen i Billingsfors i sommar, på vilket vi fick ett positivt svar från deltagarna.
Ytterligare en fråga vi tog upp var om ett möjligt återupplivande av teatersällskapet i Billingsfors. Både Göte Magnusson och Lena Lundin som varit involverade där tyckte att vi ska pröva det. Det blir en ansökan till Dalslands Sparbank och till Bengtsfors Kommun om detta.
Och så förbereder vi för fredagens spännande sammankomst då vi firar internationella teaterdagen. På lördag åker vi till Värmlands Nysäter för att tala med Lars Josephsen, som är manager i Sverige för två kurdiska kvinnliga konstnärer, som vi kanske vill ställa ut sin konst i vårt projekt ”I Samma Båt”.
.
2019 03 29 Vi firade Internationella Teaterdagen
Vad är Internationella Teaterdagen? En dag för firande och för reflektion kring teater, dess historia, dess kraft och dess möjligheter. Startade 1961. Det skedde i Finland och då reflekterade och diskuterade man teaterns roll i den tiden. Teater och världsfred var ämnet då.
Sen dess har Internationella Teaterdagen spritt sig till många länder. I Sverige dock lite anonymt fortfarande. Varje år publicerar International Theatre Institute ett budskap. 2019 års teaterbudskap inför denna dagen har skrivits av dramatikern Carlos Celdràn från Cuba, där mötet mellan skådespelare och publik hyllas som ett unikt ögonblick av kreativitet.
På ABFs Kulturhus i Åmål firades Internationella Teaterdagen 2019 med dalslänningar från Åmål, Steneby, Bengtsfors, Skåpafors, St Petersburg, Kuweit och Thailand. Medlemmar från fd Teatersällskapet i Billingsfors mötte ungdomar från Young Innovation Hub och andra teaterälskare. Det blev samtal om teaterupplevelser över en kvällsfika och sedan teaterimprovisation under ledning av Tatiana Pismenskaya.
I själva verket äger Internationella Teaterdagen rum den 27:e mars. Kulturföreningen Strömmar i Dalsland firade dagen den 29:e.
.
2019 03 30 Konstbesök i Värmlands Nysäter
Vem är Lars Josephsen? Kulturjournalist, konstälskare med en särskild kärlek till den konst som skapas ur människors längtan till glädje.
När vi besökte Lars Josephsen, var det för att han bjudit oss att se en samling målningar, som han hade hemma, av två kurdiska konstnärer – Shiry Mustafa och Sherihan Baklaro. De bor idag i Danmark respektive Tyskland. Kanske skulle de passa i vår utställning ”I samma båt”, vars startdatum nu är spikat till den 27:e maj.
Resultatet blev att vi beslutade träffas igen i utställningslokalen på ABF i Åmål för att bestämma hur vi ska presentera dessa konstverk.
.
2019 03 31 Naturhistoria vid Stenebyälven med Monika
Monika Åhlund är en kunnig person, som vi gärna ber om hjälp om vi vill ha guidning i det dalsländska kulturarvet. Denna söndag ville vi göra en utflykt till Jättegrytorna i Steneby med våra syriska vänner i söndagsgruppen. När vi frågade Monika om hon ville guida oss, så var hon genast med på noterna.
Det blev en lite dramatisk vandring nedför den branta bergssluttningen ner mot Stenebyälven. Ovanligt nog flyter den mot norr. Endast ett litet fåtal svenska älvar går i den riktningen. Den flyter långt därnere i en sprickdal, som säkert bildats vid en ganska magnifik jordbävning för någon miljard år sedan.
Vi gick och vi klättrade på smala stigar med bergsbranten stupande tätt intill. Tidsperspektivet blev mer gripbart när Monika berättade om den första jättegrytan vi kom till. För 10000 år sen hade inlandsisens kant stannat just här. Under tusen års tid hade iskanten stått stilla. Varför? Jo, för att klimatet blev kallare igen. Och smältningen av isen minskade såpass att isen slutade dra sig tillbaka.
Hela tiden forsade det dock vatten med våldsam kraft under istäcket, som var flera kilometer tjockt. Flera kilometer! Och just här, där smältvattnet mötte havet, bildades enorma vattenvirvlar. Virvlar som hade med sig sand, grus och stenar som snurrade och malde sig ner i berget i en tusenårig virveldans.
Så blev jättegrytorna till och vi fick höra om sagor och sägner om jättar som suttit i branten och ätit gröt ur de djupa hålorna. Och sagan om prästdottern Ingegärd, vars död i den största av grottorna kanske inte kunde verifieras. Men hon fanns i verkligheten, och hennes öde som mor till en ’oäkta’ unge avlad i lönskaläge med en gift grannbonde på gården Stora Havden, var inte nådigt i 1600-talets gammaltestamentliga svenskhet.
Sådana associationer kunde en få under denna vandring i naturfenomenens klippdal. Munsef, som är fysiker från Syrien, inspirerades av tanken på dessa vattenvirvlar och berättade om Corioliskraften, som gör att vattenvirvlar alltid snurrar motsols på norra halvklotet och alltid medsols på södra.
Kroppen blev varm av klättringen. Träden växte som en pelarsal där branten planade ut. Vi var alla lite andfådda när vi kom tillbaka till parkeringen uppe vid kyrkan, där de äldsta delarna byggdes redan på 1200-talet.
Efter denna vandring bland naturfenomen, tog vi en avstickare till något helt annat. Friluftsteatern i Billingsfors är visserligen inte gammal med de geologiska mått som gäller jättegrytorna. Men den är den äldsta ännu fungerande friluftsteatern i landet. På 1790-talet byggdes den. Dit åkte vi nu. En amfiteater som ligger gömd bakom Billingsfors Bruk. En liten oas av skönhet. Där hoppas vi kunna spela upp någon av våra dramatiserade sagor och berättelser i sommar.
.
2019 04 01 Radioteatergruppen i podcaststudion
Kul och spännande att göra en inspelning på allvar. DD har dramatiserat ”Sagan om Flundran” ur August Bondesons bok ”Historiegubbar på Dal”. Den boken är, som vi berättat tidigare, en riktig guldgruva för den som letar efter det dalsländska kulturarvet.
Nu har vi övat att läsa rollerna sen i januari, och vi kände oss redo. Vi har haft lite olika rollinnehavare, och har nog tänkt oss Kurt Samuelsson 88 som fiskaren. Men idag fick DD ta den rollen. Kajsa var fiskarhustrun, Lena var berättaren, Heike var Flundran och Tatiana var masken, som fiskaren sätter på kroken.
Detta var ett litet men viktigt steg i det som vi tänker ska bli ett radioteaterprojekt.
.
2019 04 04 Kort blänkare i PD om Internationella Teaterdagen
Fredagen den 29 mars firade vi Internationella Teaterdagen, och PD hade en blänkare om detta veckan därpå.
ABFs Kulturhus i Åmål lämpar sig ju väldigt bra för sådana här aktiviteter. De flesta av deltagarna kom från Bengtsfors.
.
2019 04 11 Medlemmar i Hubben arbetar med oss
Idag första arbetspasset på Young Innovation Hub i Åmål med ljudmixning till vår performance den 27:e maj. Riktigt härligt att jobba med Erica, Muhammad och Aree.
.
2019 04 13 Besök på Konsthallen i Trollhättan – öppen salong
Vi – Tatiana och DD – var i Trollhättan i ett ärende. På Innovatum vid gamla NOHAB-fabrikerna kvistade vi in på Konsthallen. Där gavs ett inspirerande intryck av den öppna salongen. Vem som helst som har skapat ett konstverk – till exempel en målning, en teckning, en skulptur av något slag – är välkommen att komma dit med den och be att få den utställd. Alla får ja.
Det är den här sortens upplevelser av konst, som ofta ger oss vidare inspiration. Så även denna gången. Vi uppmanar våra läsare att besöka den utställningen. Ta med dig en tavla eller teckning du har gjort. Dina barns teckningar och målningar också!
.
2019 04 14 Söndagsgruppen till Vammerviken
När Heike guidade söndagsgruppen till den plats där hon och hennes man först slog ner sina tältpinnar i Sverige, passade hon också på att fota en stuga som anknyter till föreningens radioteaterprojekt. En sådan stuga, med grästorvor på taket, är det ju som figurerar i berättaren Anders Backmans saga om ”Gubben och Hustrun” i August Bondesons Historiegubbar på Dal. Hur kossan hade kommit dit upp kunde nog hustrun aldrig bli riktigt klok på.
Vammerviken utanför Gustavsfors var platsen vi besökte. Vi börjar lära känna delar av vårt Dalsland.
.
2019 04 15 Dubbelt upp i Åmål med Hubben och Radioteatergruppen
För utställningen ”I samma båt” fortsatte vi denna eftermiddag arbetet med mixning av ljudfiler tillsammans med Erica och Muhammad på Young Innovation Hub i Åmål.
Aree, som jobbade som journalist i sitt hemland Thailand intervjuade oss om utställningsprojektet. Aree ska dokumentera vårt projekt. Nu hjälper hon oss med pressrelease. Mohammad fotade.
På kvällen samlades vi med teatergruppen. Denna gång på ABF i Åmål. Det var Lena, Heike, Kajsa, Göte och Peter. Vi har nu två dramatiserade sagor. ”Flundran” och ”Gubben och hustrun som bytte roller.” Båda är hämtade ur August Bondesons bok Historiegubbar på Dal från 1896.
.
2019 04 29 Igång igen efter påskledigheten – Scenframträdande planeras
Idag hade Heike skrivit förslag till dramatisering av två nya sagor ur August Bondesons berättelsesamling, som ju är en källa av dalsländskt kulturarv att ösa ur. Vi läste dem i roller och vid har nu fyra berättelser att arbeta med i radioteaterprojektet.
Vi arbetade också med planering av en föreställning på Friluftsteatern i Billingsfors på Kulturveckan i slutet av juli.
.
2019 05 02 Förberedelse för teater
Av dagens fyra möten var mötet i ateljén hos Habib Alraii i Dals Långed ett avstamp i arbetet med Friluftsteatern i Billingsfors. Tillsammans med Peter Karlsson diskuterades hur scenografin ska utformas vid sommarens föreställning med kulturföreningens teatergrupp.
.
2019 05 06 Nyheter – teatergruppen
Igår var det första repetition med våra performanceguider inför öppnande av utställningen ”I samma båt”. Se mer om detta här.
Idag hade föreningen styrelsemöte med anledning av att vi fått bidrag från Dalslands Sparbank och från Bengtsfors Kommun för att aktivera teaterverksamheten kring Billingsfors Friluftsteater. Teatersällskapet där har legat i malpåse ett tag och vår plan är att få med nya intresserade – yngre och äldre, svenskfödda och utlandsfödda – och på så sätt skapa en hållbar teaterverksamhet. Friluftsteatern blir då ett nav för detta, samtidigt som det bör bli möjlighet att ambulera till andra orter och även till skolor och äldreboenden.
Dagens möte med teatergruppen var tänkt att hållas vid Friluftsteatern. Dåligt väder gjorde att vi var på ABF i Bengtsfors istället. Där lade vi upp plan för gruppens första föreställning. Det ska ske vid Bengtsfors kulturvecka i slutet av juli. Vi ska då framföra vår dramatisering av sagan om ”Flundran,” som vi hämtat ur August Bondesons bok Historiegubbar på Dal från 1886. Tatiana lade upp en preliminär dramaturgi, vi delade ut roller och bestämde att uppdra åt Peter Karlsson att assistera med scenografi.
Detta innebär att fokus för dramagruppen läggs på detta projekt och att radioteatern kommer i bakgrunden den närmaste tiden.
Det blev ett livligt och spännande möte, där den samlade erfarenheten hos Kajsa Bäckmarker-Brage, Göte Magnusson och Lena Lundin kom väl till pass.
.
2019 05 11 Scenografimöte på Friluftsteatern
Vi arbetar nu parallellt med två större projekt. Idag var fokus på vårt teaterprojekt. Den gångna veckan var annars fylld av arbete inför vernissage och performance med utställningen ”I Samma Båt”. Där arbetar vi med Hubben och vi hade också tre intensiva arbetsdagar i Älvängen där vi genomförde digitalt bildskapande och textil utskrift av Tatianas bildidé med dalsländska smideskors och arabiska ord.
Idag besökte vi då Friluftsteatern i Billingsfors för att påbörja arbetet med scenografin inför premiärföreställning i juli. Peter kom i bil från Åmål och hans pappa Rolf var med och assisterade. Habib anslöt från Långed.
Det blev en timmes arbete, där frågor om kulisser och sceneffekter testades på plats och där Peters, Habibs och Tatianas diskussioner ledde till beslut om deadlines för Peters skisser och om inköp av material.
.
2019 05 12 Rep med performance-guiderna
Idag blev det genomgång och övning av performanceguidernas uppgifter. Alla börjar nu komma in i sina roller. CG Gustavsson från Karlstad tillkom idag och förstärkte gruppen som i övrigt består av Peter Karlsson, Muhammad Alenezi, Erica Trevisin, Najla Moustafa, Safian Hajmohamed, Munsef Abou Kasem, David Svenske, Ellinor Karlsson och Heike Eilers. Vi arbetade effektivt i två timmar.
Performanceguidernas uppgift kommer att vara att leda publiken så att den starkast upplever eventets budskap.
.
2019 05 13 Möte med ABF om utställningen
Ett viktigt möte med Rasmus Dannberg, som är ansvarig för ABFs kulturhus i Åmål. Allt blev klart om hur vi genomför vår performance och hur vi hänger konstverken som ingår. Sofia Eriksson från ABF i Bengtsfors är ju väl insatt i hur vår förening jobbar, så hon bidrog starkt till att detta blev konstruktivt och bra.
.
2019 05 14 Sen kväll på Hubben
Efter en tuff heldag med en miljöutställning på Kulturmagasinet satte sig Erica och Muhammad med Tania och DD på Hubben. Arbete med audiofilerna till utställningen ”I samma båt.” Berättarrösternas volym justeras, bakgrundsljud tas bort och ljudeffekter läggs till och justeras ihop med rösterna. Tatiana regisserar ljudet. DD har synpunkter. Erica och Muhammed frågar, ger synpunkter och genomför. Programmet tillåter mängder av finjusteringar och varje ändring görs med stor precision av ljudkvaliténs alla nyanser. Det tar tid. Lite före midnatt bröt vi. Nästan hälften av ljudet blev vi klara med. Fortsättning följer.
.
2019 05 16 Press
Provinstidningen Dalsland. Vi var där i måndags och blev intervjuade.
.
2019 05 17 Examen på Kulturverkstan
Presentation på Litteraturhuset i Göteborg av Tatianas 4 månaders praktik på ABF i Bengtsfors/Åmål. Med hjälp av David, Aree och Mohammad presenterade Tatiana projektet ”I samma båt” som varit den huvudsakliga praktikuppgiften.
Efter presentationen styrdes kosan i regn och blåst till Hammarkullen, där Mohammad fotograferade Graffitikonstverket ”Pojken i båten”, en monumental väggmålning, av konstnären Sens OC.
.
2019 05 21 ”Tillsammans utvecklar vi Dalsland”
Denna dag var vi bjudna på fest på restaurangen vid Sunnanå golfbana. Det var Dalslands Sparbank som bjöd. Anledning: Vi är en av de många föreningar, som fått bidrag av banken för att utveckla Dalsland och göra det till en plats, där det är lockande att bo och leva.
Kulturföreningen Strömmar i Dalsland fick bidraget för att tillsammans med Billingsfors Teatersällskap gjuta nytt liv i teatersällskapets verksamhet. Över 40 olika föreningar från Bengtsfors, Mellerud, Dals Ed och Färgelanda hade fått del av bankens satsning.
.
2019 05 25 Konstverken på plats
Idag kom först Habib Alraii och vi hjälptes åt att hänga hans tavlor i ABF-husets cafédel. Tio tavlor – mest i ångest-tema – passar i entrén till det svarta performancerummet.
Senare kom Lars Josephsen med Sherihan Baklaros och Sheri Mustafas tavlor. Han kommer tillbaka i morgon och hjälper till att hänga upp dem. Tjugotvå tavlor i mycket olika stil. Människan som robot, utsatt och skör. Så ser jag Shiry Mustafas tavlor här. Sen ser jag färg och sprakande energi och glädje. Sherihan Baklaro skapar en livsglad kontrast, inte bara till Shiry och Habib utan till eventets hela tema.
Nu har vi utställningens konstverk samlade.
Vi sätter upp Ivan Dahlstrand Kamiyasus smidesbåt ”Lampedusa” i morgon och Sens OCs ”Pojken i båten” har Mohammad fotat i Hammarkullen, så den finns med.
.
2019 05 26 Sista dagen före performance
Allt var upp och ner. Men väl fungerande. Och roligt. Härligast var nog när vi låg på golvet i det som ABF kallar Växthuset och målade kartan över Gamla Världen. Det blev en del jobb kvar till i morgon eftersom ABFs skrivare lade av redan igår morse. Plan B blev att vi fick löfte att printa våra utställningsplanscher på Young Innovation Hub. De kan dock bara göra A4, så våra A3-planscher ska Erica och Mohammad göra på biblioteket.
.
2019 05 27 Utställningen ”I Samma Båt” öppnad
Öppnat utställningen och genomfört performance idag. 30 personer var där. Berörande. Bra samtal efteråt. Fint att vika pappersbåtar tillsammans.
Tack ABF i Åmål och Bengtsfors; tack Young Innovation Hub med Erica Trevisin, Mohammad Alenezi och Aree Im-Aoran; och tack för stöd, Längmanska Kulturfonden.
Så här berättar Muhammad Alenezi, som var performanceguide:
”I de sista ögonblicken innan uppträdandet började kände jag mig som ett bi i en bikupa. Alla var inblandade i någonting.
När jag körde hissen fick jag inte le tillbaka mot folk, vilket kändes väldigt svårt. Föreställningen gick mycket bra, alla gjorde sin del felfritt, det gick smidigt och jag kände varken stress eller tryck. Publiken var så samarbetsvillig. Det gjorde jobbet enklare, och de tycktes ha haft en bra upplevelse.
Den sista delen, som var att hjälpa till att vika pappersbåtar, var mycket roligt för mig. Vi pratade och skrattade med alla, det var det perfekta slutet, särskilt när jag kunde le tillbaka den här gången mot samma folk som jag varit så stram mot förut.”
På bilden nedan ses Peter Karlsson (guide), David Dickson (projektteamet), Ellinor Karlsson (guide), CG Gustavsson (guide), Heike Eilers (guide), Ivan D Kamiuyasu (konstnär), Tatiana Pismenskaya (projektledare), Erica Trevisin (projektteamet) och Mohammad Alenezi (projektteamet). Aree Iam-Aoran (projektteamet) tog fotot.
Övriga performanceguider var Najla Moustafa, Safian Haj Mohamed, Munsef Abou Qasim och David Svenske.
(Läs gärna Ulrika Gundahls recension av utställningen ”I Samma Båt”)
.
2019 06 03 i Provinstidningen Dalsland
.
2019 06 03 Teaterprojektet igång
Efter förra måndagens vernissage och performance i projektet ”I samma båt” var det idag dags att lägga fullt fokus på nästa projekt. Teaterprojektet syftar till att gjuta nytt blod i Billingsfors Teatersällskap. Vi ska börja med en föreställning den 2/8 2019 på Friluftsteatern under Bengtsfors Kulturvecka.
Nu har vi ett manus och planeringen av scenografi och kostym har börjat. Dagens träff ägnade vi åt läsning i roller av manus och diskussion kring genomförandet.
Projektet stöds av Dalslands Sparbank och Bengtsfors Kommun. Det genomförs i samarbete med Billingsfors Teatersällskap och ABF.
.
2019 06 17 Teaterprojektet – första träningen på scen
Vi har manus och vi har skaffat kostymer. Vi läser in oss på rollerna. Idag började vi i ABF-lokalerna i Bengtsfors, men eftersom vädret blev fint, så åkte vi alla till Friluftsteatern i Billingsfors. Där ska premiären äga rum den 2 augusti. Det var bra att få känna på platsen och dess möjligheter. Sju aktörer kommer vi att ha på scen och idag var alla samlade. Annars övar vi i mindre grupper för att öva in detaljer. Nu blev det en bild av helheten.
Låter detta kryptiskt? Vi har ju inte nämnt något om innehåll, handling och titel på föreställningen. Det får du som läser detta ge dig till tåls med. Det kommer mer undan för undan.
.
2019 06 24 Öppen repetition i teater-projektet
Samtidigt som de sista förberedelserna är i full gång för finissagen av utställning/performance ”I samma båt” nu på lördag, pågår repetitionerna inför teaterföreställningen som vi ska ha på Friluftsteatern i Billingsfors den 2 augusti.
Idag ville vi ha en realistisk övning. På Friluftsteatern behöver vi mickat, men hemma i DDs trädgård blev det en realistisk utomhusövning. Dessutom med publik. Mohammad, Erica, Najla och Safian var där som åskådare och det var bra. Det blev en övning att vara i sina roller även med den nerv som det blir när det är på riktigt.
Det är mycket som ska övas för att repliker, gester och förflyttningar ska fungera med flyt, men det blev också tydligt att replikerna hänger ihop med vars och ens position på scenen. Ett steg framåt blev det.
Förutom publiken deltog samtliga skådespelare.
.
2019 06 29 Epilog för ”I Samma Båt”.
Efter avslutat uppdrag – efter finissage på utställningen ”I samma båt” – avrundades den starka upplevelsen av flyktingars berättelser med ett besök på Friluftsteatern i Billingsfors tillsammans med några av besökarna. Skådespelerskan Ami Skånberg Dahlstedt med maken Palle Dahlstedt var båda intresserade av att se mer av vad Dalsland har att erbjuda av kulturarv och aktuellt kulturutbud. Den anrika teateranläggningen från 1792 i Billingsfors visade sig vara just en sådan plats. Där har teater framförts i olika epoker sen Gustav III:s dagar. Där har Billingsfors Teatersällskap spelat krönikespel och komedier i många år och där ska Kulturföreningen Strömmar i Dalsland påbörja skapandet av en repertoar för det nyväckta teatersällskapet med premiär nu i augusti.
Ami och Palle är aktiva kulturskapare både i Sverige och i Japan, där båda skapar skådespel och musik. Ami är aktuell med en egen uppsättning nyligen på scenen Atalante i Göteborg där hon synliggör en av sina anmödrar – en kvinna, vars liv på mentalsjukhus vid 1900-talets början blev undangömt och nedtystat. Palle är experimentell digitalmusiker och forskare kring bland annat kopplingar mellan konstmusik och artificiell intelligens (AI) vid Göteborgs Universitet.
Kontakten med Ami kom till genom släktforskning, där hon och David Dickson visade sig ha gemensamma anfäder och anmödrar fyra generationer tillbaka. Palle och David träffades första gången på Vetenskapsrådets symposium om kreativitet och galenskap i Stockholm 2010.
Besöket nu på Friluftsteatern blev en lekfull skönhetsupplevelse med spontan sång och improviserad dans och samtal kring platsens historia. Mycket kom att röra sig kring Strömmar i Dalslands planer att skapa teater och möjligheterna att koppla samman kulturarv och moderna uttrycksmedel.
I samband med besöket i Billingsfors besöktes också Laxarby kyrka, med de vackra smideskorsen, som inspirerat Kulturföreningens projektledare Tatiana Pismenskaya till textila kompositioner med spännande bildlek med arabiskt och dalsländskt kulturarv. En skön epilog blev det på utställningsprojektet ”I samma båt”.
Läs mer om Ami Skånberg Dahlstedt här.
Lyssna på Palle Dahlstedts musik här.
.
2019 07 04 Fortsatt inövning av sagospelet ”Hej Flundra!”
Vi är sju skådespelare, en regissör och en regiassistent som jobbar med den här uppsättningen inför premiär på Friluftsteatern i Billingsfors den 2 augusti.
Hela gruppen repar varje måndag och däremellan övar vi i smågrupper. Det blir samlingar och övning ofta varje dag.
Här är det Raneem Ali Basha och Naya Abou Kasem som övar så att de blir säkra på var deras repliker kommer in.
.
2019 07 10 Friluftsteatern – och vart mer?
På de HÄÄÄR scenerna vill vi också spela teater!Vi besökte dem idag.
.
2019 07 11 Att stå på scen
Det är mycket lärorikt att se andra spela teater för den som ska spela teater själv. Idag – 11 juli – gick vi på teater tillsammans med våra två yngsta medlemmar i teatergruppen.
Det var ”Rödluvan och vargen” i lite ny tappning, och det var en grupp ungdomar, som hade detta som sommarlovsaktivitet under ledning av Young Innovation Hub och Studieförbundet Vuxenskolan i Åmål. Ungdomarna som stod på scen gjorde det för första gången, och det var ca 50 personer i publiken.
Det var roligt att se dessa ungdomar gestalta den kända sagan. För våra två unga skådespelare blev det också ett tillfälle att diskutera hur man bäst når publiken som har kommit för att se ens föreställning. Efter dagens teater åkte vi därför till ABF-huset och övade på deras scen. Det blev en och en halv timme och det var ganska intensivt.
En fråga gällde hur man ska göra för att höras. ”Dom hade ju inga mikrofoner,” sa Raneem när vi diskuterade att det hade varit svårt att höra vad skådespelaren sa. Själva kommer vi ju att ha sk ”myggor” i vår föreställning, men oavsett om man har det eller inte, så behöver man tänka på att alla i salen ska höra det man säger. Nu hade vi inga mickar, och det hördes att flickorna tänkte på att deras röster skulle höras i hela lokalen.
En annan fråga var vad man kan göra för att den rollfigur man spelar ska bli levande. Raneem och Naya lyssnade noga när Tania berättade om ögonen. Blicken betyder mycket. När du talar med någon på scen, ska du titta på den. Titta i den personens ögon. När du talar till publiken, ska du titta på publiken. Och när du lyssnar, är det också viktigt vad du tittar på. Om du lyssnar på ”morfar” som berättar eller läser i sin sagobok, då ska du titta på ”morfar”. Då ser publiken att detta är betydelsefullt. Då ser dom att du är intresserad, och då blir dom också intresserade. Samma sak när det händer något viktigt på scen. Då tittar du dit och då dras publikens blickar dit också.
Det är också viktigt hur man rör sig på scen. Din rollfigur blir mer levande om du tänker på hur du står och hur du rör dig. Detta pratade Tania och flickorna mycket om idag. Att du bestämmer i förväg hur du ska flytta dig från en plats till en annan. Då uppfattar publiken att du är betydelsefull. Och att du tänker på hur du ska stå, så att du syns.
Allt detta övade vi. Naya hade förslag på gester, som förstärkte hennes replik. Båda lyssnade noga på Tanias regi.
.
2019 07 17 Ett planeringsbesök i Håverud
Kalle Karlsson träffade vi häromdan på hans fritidsställe i sköna Håverud. Det är det som ses på bilden.
Ett härligt utbyte av idéer och planer med denne karl som är både driftig, kunnig och sprudlande fantasirik i sitt arbete med kultur och människor bland mycket annat i föreningarna Kultur 4ür Alle och Kulturrepubliken Dalsland.
.
2019 07 22 Ett ovanligt kyrkobesök
Idag repeterade vi teater i Billingsfors kyrka. Vi hade våra kulisser för första gången. Det gav en speciell känsla att vara i kyrkan. En spänning mellan det heliga och det världsliga. Det gav inspiration.
I Sverige har kyrkan i allmänhet inte varit en plats där man spelar teater. Kanske förekommer det numera, men det har ju också funnits en kyrklig uppfattning att skådespel är synd. Så var det i varje fall när påven Innocentius III utfärdade en bannbulla över så kallade Mystery Plays i England år 1210.
Hur det blir i Billingsfors i framtiden vet vi inte, men idag fick vi lov att använda kyrkan för vår repetition av sagospelet Hej Flundra! Och det blev sagt att om det är dåligt väder den 2 augusti, så blir Billingsfors kyrka reservlokal för Friluftsteatern.
.
2019 07 23 Att hämta inspiration
Vad gör en teaterregissör när hon får en halv dag ledigt? Det kan du se här!
Var hämtar man inspiration? Som filosof med människans förutsättningar för nytänkande som specialitet, skulle jag säga att det är när man leker med det till synes oförenliga som nya idéer kan komma till.
A och O: Platsen är A och genomförandet är O
.
2019 07 29 Nu faller bitarna på plats inför premiären
Idag hade vi vår sista repetition innan generalrepetition och inför premiären. Premiären är den 2 augusti på Friluftsteatern i Billingsfors klockan 18. Och idag föll allt på plats.
.
2019 07 31 Filosofimöte mitt i premiärbrådskan
När vi arbetar med teater. När vi förbereder utställningar och arbetar med det. När vi gör utflykter till platser som ger oss en bild av Dalslands historia och kulturarv – då händer det att vi kommer i samtal om viktiga saker med våra deltagare. Ibland måste vi fråga varandra varför vi gör detta. Ibland måste vi fråga varandra vad som är viktigt i våra liv. Då blir det kanske filosofi vi diskuterar.
Idag talade vi filosofi med Ewa Löfvendahl. Hon ska ordna filosofisamtal på Young Innovation Hub. Strandcaféet i Åmål var platsen idag . Mannen som stod bakom disken fotade oss.
.
2019 08 02 Nyskriven teater på Billingsfors Friluftsteater.
På den anrika Friluftsteatern i Billingsfors spelade Kulturföreningen Strömmar i Dalsland och Billingsfors Teatersällskap premiären av sagospelet Hej Flundra.
I Rollerna: Fiskaren – Peter Karlsson, Fiskarens Fru – Heike Eilers, Mormor – Lena Lundin, Morfar – Göte Magnusson, Flundran – Kajsa Bäckmarker-Brage, Naya – Naya Abou Kasem, Maja – Raneem Ali Basha, Arbetare – Ewa Svensson, Christian Oberländer, David Dickson; Ljud – Peter Magnusson, Regissör och projektledare – Tatiana Pimenskaya
av David Dickson och Tatiana Pismenskaya. Fritt efter August Bondesons Historiegubbar på Dal (1886).
.
2019 08 16 Hej Flundra i ny tappning
Förberedelser nu för andra föreställningen av Hej Flundra! Det blir på Valhall, Folkets Park i Bengtsfors på deras 90-årsjubileum, som firas med klang och jubelfest den 24 augusti. Vi vill gärna mixa det seriösa med det glada och vad kan då vara bättre än en bal på slottet!
Tillsammans med Bianca Sapir-Weise, som bland mycket annat spelar violin i ensemblen Halmstråket, träffade vi Revyverkets Anna-Lena Nilsson. Anna-Lena har sytt scenkläder till flera produktioner tidigare om åren, och hos henne hittade vi något, som passade vår idé om kunglig fest. Vi har även fått låna andra kostymdetaljer av Revyverket i Dals Långed, vilket vi är tacksamma och glada för.
Tre timmars prov- och sminksession gav ett resultat som vi tror på.
.
2019 08 20 Vår affisch för nästa föreställning
.
2019 08 25 Teaterföreställning på Folkets Park i Bengtsfors
Samarbetet mellan Kulturföreningen Strömmar i Dalsland och Billingsfors Teatersällskap går in i en ny fas nu. I lördags gav vi vår andra föreställning av sagospelet Hej Flundra. Det är kulturföreningens egen produktion, och syftet att få nya deltagare i den lokala teaterverksamheten börjar bära frukt. 9-åriga Raneem och 10-åriga Naya har jobbat hela sommarlovet med teaterförberedelser. Sångerskan och violinisten Bianca Sapir-Weise gjorde här sitt första framträdande i detta teatersamarbete. Teatersällskapets 3 aktiva veteraner utgjorde stommen på scen för kvällen tillsammans med regissören Tatiana Pismenskaya och ytterligare 4 medlemmar ur Strömmar i Dalsland.
.
2019 09 15 Söndagsgruppen är igång igen.
Vem valde att temat ska vara skräck?
När söndagsgruppen nystartade idag, blev diskussionen livlig, med mycket skratt och många frågor och förslag. En kväll med berättande och performance planeras om en månad, och skräckhistorier föreslås som tema.
Teatersällskapet i Billingsfors är redan med och ska förbereda sig för detta scenevent, som ska äga rum på IT-caféet i Bengtsfors den 25:e oktober. Med Söndagsgruppens engagemang kommer nya deltagare med i projektet.
”Det var jag som tänkte på skräck”, säger vår projektledare, och följdfrågan Varför kommer som ett brev på posten.
Vi diskuterar förslaget. Hösten. Mörkret. Kanske att det behövs att göra nåt roligt med det mörka. Med oron och med döden. Att klä ut sig och berätta om hemska fantasier.
Då blir det lek och vi blir glada. Kan det vara så enkelt? Tja – kanske inte, men det hjälper lite grann. Och har vi haft kul tillsammans så kan vi kanske prata allvar också när det behövs.
Vi började där idag. Vi förbereder oss några veckor innan vi bjuder in till eventet. Och nu på söndag ska alla ha med sig var sin skräckhistoria, som vi testar med varandra. Vi börjar med skräck, och ser var vi hamnar till slut.
Vi bjuder in alla – yngre och äldre, inrikes och utrikes födda – alla som är intresserade av att förbereda detta lite annorlunda teaterevent – och att samtala, berätta och göra kul saker tillsammans.
.
2019 09 09 Teatermöte i Billingsfors
Det blev ett bra möte när Kulturföreningen Strömmar i Dalsland samlade teaterintresserade, som vill vara med och på nytt få fart på den lokala teaterverksamheten. Det är Billingsfors Teatersällskap som på detta sätt ges hjälp att få sin verksamhet att leva.
Det var kul att leka med kostymer och smink och testa vem man kan bli.
”Kom med och experimentera” säger Tatiana Pismenskaya som är projektledare och regissör.
”Nu är det dags att ungdomarna också tar plats på den här scenen.” fortsätter hon. I Billingsfors Teatersällskap finns erfarenhet och kunskap. Man har haft framgångar och fått publik till den anrika Friluftsteatern som ligger gömd i den sköna grönskan bakom bruket. ”Vi vill hjälpa till att förena detta beprövade med nya tankar, som rör sig i tiden” . ”Vi ska pröva att beröra – både den gamla publiken och den unga.”
Så nu börjar en teatercirkel som kommer att skapa teaterföreställningar redan i höst. ”Det blir lite överraskning,” avslöjar David Dickson, som är ordförande i Strömmar i Dalsland. ”Teater på oväntat sätt!”
Alla som på något sätt vill hjälpa till med teatern är välkomna. ”Det finns så mycket som vi behöver hjälp med,” menar Göte Magnusson från Billingsfors Teatersällskap.
Första cirkelträffen blir lördagen den 21 september på ABF i Bengtsfors kl 14 – 16. För dem som har svårt på lördagar blir det ny träff redan tisdagen den 24 september kl 18 på samma plats.
.
2019 09 21 Kulturarrangemang tema SKRÄCK
I morgon påbörjar vi en serie kulturarrangemang, som vi kommer att ha 5 söndagar framöver. De ingår i vår teatersatsning. Vi bjuder in teaterintresserad allmänhet, unga och äldre som vill lära sig hur man förbereder ett scen-event.
Denna gången är det ett performance-event som vi förbereder på detta sätt. Vi tror att det är viktigt att ta fram olika genrer av scenkonst och nu jobbar vi fram en performance.
Temat är skräck. Skräckhistorier. Vi har kommit överens med ägaren till IT-caféet i Bengtsfors om att hålla en skräckhistoriekväll där, fredagen den 25 oktober, alltså om en dryg månad.
Fram till dess ska vi arrangera kulturevent varje söndag, där vi och deltagarna förbereder skrivande, måleri, kostym och framförande. Det går utmärkt bra om det kommer olika människor dit varje gång. Om några vill återkomma är det förstås utmärkt.
Så här tror vi att både yngre och äldre kan få ingångar till att kanske vilja vara med även i fortsättningen, när Billingsfors Teatersällskap ska satsa för framtiden.
.
2019 09 25 Vi vidgar kontaktnätet
Idag träffade vi prästen Anders Evert i Bengtsforskyrkans församlingshem. Vi hade ett långt och givande samtal, långt utanför det som vårt ärende gällde. Vi kom också överens om att han är med på ett samtalsmöte vi planerar inför skräckeventet om en månad. Söndagen innan anordnar vi ett samtal om våra rädslor. Anders Evert erbjöd oss att ha det mötet i Laxarby sockenstuga, vilket vi accepterade med glädje. Då blir det också en guidning under hans ledning i Laxarby kyrka för dem som är intresserade.
Efter mötet med Anders Evert hade vi ett möte i ett helt annat ärende med Ingalill Steffner, ordförande i konstnärsföreningen Galleri Olika. Vi diskuterade möjligheterna till ett samarbete med konstnärer i ett projekt för psykisk hälsa genom kreativt skapande. Hon lovade att presentera idén på sin förenings nästa styrelsemöte. Vi ämnar starta det projektet, i alla fall på prov, i höst efter det sista teatereventet.
.
2019 09 26 Nya metoder för marknadsföring
Intensivt några dagar nu. Vi vill göra vår performancesatsning känd. I det syftet fick vi lov att hålla lektioner med klasser av invandrare på Utvecklingscentrum. Två klasser i måndags och två i tisdags. Det blir samma nästa vecka. Vi berättar om skräckgenren och låter eleverna själva berätta historier de hört eller hittat på. Sen gav vi dem en serie bilder som de fick välja som utgångspunkt för att själva skriva en berättelse. Så hoppas vi att några vill komma på söndag och jobba vidare på sina berättelser – och till exempel måla och illustrera.
Sen var vi på ALL-IN, som är en integrationsverksamhet på ABF i Bengtsfors. Där hade vi en liknande lektion, fast med skillnaden att det krävdes tolk till arabiska och eritreanska, så det gick lite långsammare, men intresset väcktes.
.
2019 09 27 Ansökan till Kulturrådet
Möte idag på ABF i Bengtsfors med Sofia Eriksson och ABF Fyrbodals Ewa Lindgren. Sista konferensen innan ansökan som Ewa ska skriva för oss till Kulturrådet. Deadline 8 oktober – alltså nästa vecka. Vi vill få igång vårt radioteaterprojekt.
.
2019 09 30 Parallella spår
Lektionerna på Utvecklingscentrum fortsatte idag. Skrivandet har kommit igång ordentligt och det verkar som att några tänker delta på IT-caféet. Vi får se.
På eftermiddagen hade vi bokat möte med Folkhälsosamordnaren Sara Gyllenberg på kommunkontoret. Vi presenterade vår plan på ett hälsoprojekt, där vi ska jobba med konst, teater, improvisation och kreativt skapande som verktyg för psykisk hälsa. Det blev ett bra möte, och Sara ska lägga fram planen för Folkhälsorådet vid deras nästa möte.
.
2019 10 01 Ett överraskande erbjudande
Vi fick frågan ifall Kulturföreningen Strömmar i Dalsland vill delta med något eget arrangemang på kommunens ljusfest på Majberget som ska äga rum snart.
Det var Göte Magnusson som ställde frågan. Han är ju inte bara ordförande i Billingsfors Teatersällskap, utan är även med i de kommittéer som anordnar kommunens egna kulturevent. Så idag var vi med på det första planeringsmötet nere på Kulturskolan. Vi bestämde att vi deltar, om det bara inte krockar med vår skräckkväll på IT-caféet. Årets ljusfest på Majberget har skräck som tema. Som av en händelse – samma som vi.
.
2019 10 03 Kommande söndag
Nu har vi fått in berättelser från klasserna på Utvecklingscentrum. Så på söndag ska de få illustrera sina berättelser. Peter Karlsson ska leda måleriet. Tania ska vara sminkös. Målningar hänger vi på caféet i samband med skräckkvällen där.
.
2019 10 06 Söndagsevent med måleri och smink
Så här såg det ut idag. Full rulle med skrivande, smink och måleri. Och det var fokuserat.
.
2019 10 13 Fjärde gången gillt
Vi fortsätter förberedelserna för våra skräck-event. Vi har börjat tala om att spela trollkunniga och spåkäringar uppe på Majberget. Det kräver särskilda kostymer och andra tillbehör. Kaffesump och magiska kort talades det om.
.
2019 10 14 Extra möte inför skräckkvällarna
Som uppföljning av diskussionerna om kostymer, smink och andra accessoarer till våra kommande performance-event, samlades några av de mest intresserade idag på ABF i Bengtsfors. Här bestämdes vilka som ska spela vilka roller. Det övades också på detta.
Vi sprider följande affisch inför sista förberedelsemötet nu till helgen i Laxarby sockenstuga, där Anders Evert, präst, ska medverka.
.
2019 10 20 Seriöst och roligt om rädslor
Elva deltagare av tre olika nationaliteter kom till Laxarby sockenstuga och samtalade om skräck och rädsla. Det blev ett öppet och givande samtal, där prästen Anders Evert deltog som en i gruppen.
Efter samtalet guidade Anders i Laxarby kyrka, och därefter samlades deltagarna för diskussion inför de två performance-eventen i slutet av veckan. Några fick en workshop under ledning av David Dickson, där de fick öva framförande av egen berättelse för publik.
.
2019 10 23 Sista träffen inför Majberget
Vi deltog för fjärde gången i Fritidskontorets möten inför Ljusfesten den 24:e.
Och nu har vi gått ut med affisch inför vårt eget skräck-event, som är den 25:e.
.
2019 10 24 Ljus och spökerier på Majberget
På förmiddagen jobbade vi med förberedelser för morgondagens berättar- och performance-event på IT-caféet. Peter målade en tavla som ska vara bakgrund i skräckhörnet. Det ser ut att bli ”skräck light” på den bilden i alla fall.
Och i kväll var det Ljuskväll på Majberget i Bengtsfors. Det var många aktiviteter. Mycket folk, som kom i den härligt ljumma oktoberkvällen och njöt av skrämsel i mörkret. Ledda av marschaller och även av spöklika figurer vågade sig många, många till Maja-Lenas varma goa Stuga, där Trollkarlar, dervischer och kloka gummor spådde i kaffesump och magiska kort. Det var Kulturföreningen Strömmar i Dalsland, som agerade där. ”Vågar du komma in och höra om din framtid?” – Ja, det var många som vågade och som fick sig ett visdomsord på vägen.
.
2019 10 25 Skräckevent på IT-caféet
Kvällen på IT-caféet blev rolig och välbesökt. Skräckhistorier blandades med berättelser med knorr. Det blev berättelser om resor, berättelser om sagoväsen och om egenupplevda spökerier. Näcken figurerade, liksom gengångare och såväl identifierade som oidentifierade spökfigurer.
Det visade sig också att föreningens satsning på skrivarträffar med nysvenskar från SFI på Utvecklingscentrum gav resultat, när två av deltagarna där läste upp egna berättelser som de skrivit.
I pausen fick alla som ville låta sig spås i kaffesump eller med magiska kort. Detta gav tillfälle till intressanta samtal.
.
2019 10 28 Förberedelser för sista Flundran
Årets sista föreställning av sagospelet ”Hej Flundra” ska förberedas. Det ska äga rum på Dalslands Konstmuseum i Upperud den 23:e november. Innan dess ska vi samla samtliga skådespelare och övriga deltagare, vi ska repetera, vi ska ordna kostymer samt scenografin, som blir annorlunda på den här nya platsen och vi ska planera all logistik – dvs hur vi får allt på plats i tid och hur vi transporterar hem det igen.
Dagens möte var ett utökat styrelsemöte, där de viktigaste besluten kunde fattas.
.
2019 10 29 Ersättare för Kajsa
Kajsa, som har spelat Flundran i vårt sagospel, har hoppat av. Det betyder att vi behöver hitta en ny person som kan spela den rollen. Vi satt häromdan och spånade kring detta efter ett möte om scenografin. Då sa Peter Karlsson att det kanske skulle vara värt att kvista över och ställa frågan till Helena Proba, som bor alldeles i närheten. Sagt och gjort, och Peter kom tillbaka med Helena efter tio minuter och vi fick en ny Flundra. Tyvärr är Helena bokad för annat just på föreställningsdagen, men vi bestämde med henne att vi spelar in hennes röst. Det funkar ju bra för Flundran står ju aldrig på scen. När Kajsa spelat rollen, så har hon suttit bakom kulisserna, så det är rösten som är det viktiga där.
Nu fick Helena manus, och vi bestämde att öva några gånger före vi spelar in.
.
2019 11 03 Söndagsgruppen – lokalhistoria
Tidningsläsning och historien bakom nuvarande EKA naturrum. Heike ledde dagens träff.
Heike skriver: ”Idag hade vi mycket papper på borden.
Vi lärde oss en hel del om Rudolf Lilljekvist och hans Elektrokemiska Aktiebolag med alla sina farliga ämnen som på den tiden ingen visste om att dom var så farliga för folk och miljö.
Vi är glada att det fanns folk som tog väl hand om detta område och att vi idag kan njuta av och känna oss trygga i EKA-Parken.”
.
2019 11 05 Flundrans röst
Första övningstillfället med Helena. Tatiana regisserar och Helena är följsam. Att göra rösten uttrycksfull är det gemensamma målet.
Nu har vi gjort en affisch för denna föreställningen, som alltså äger rum på Dalslands Konstmuseum i Upperud den 23 november i samband med Upperuds Ljusfest.
.
2019 11 11 En början för hälsoprojekt
Från Galleri Olika fick vi signal att en av deras medlemmar var intresserad av att tala med oss om samarbete. Det var bengtsforskonstnären Inger Sääfenäve, som har arbetat med konstskapande som verktyg för hälsa. Idag träffade vi henne och kom överens om att pröva konceptet kreativitet och hälsa i en workshop tillsammans. Det blir redan den 8 december.
I Ingers ateljé fick vi se prov på hennes måleri, där hon arbetar med en egen teknik. Hon målar i olja, och i stället för penslar målar hon med fönsterskrapa, bankkort och disksvamp. Det blir oväntade effekter.
.
2019 11 12 Besök hos konstnär i Åmål
Rolf Oscar Eriksson, som äger och bor i Lilliestiernska Galleriet i Åmål har vi besökt flera gånger. Hans galleri är ljust, rymligt och inspirerande att besöka. Hans konst fångar situationer i det nu han befinner sig i. Han har rest mycket, både inom och utanför Sverige.
Vi har fört en diskussion om att eventuellt förlägga några av våra hälsoworkshops i detta fina galleri, och idag bestämdes preliminärt att så kan ske.
Redan på söndag bjuder vi in till ett studiebesök här tillsammans med Söndagsgruppen.
.
2019 11 17 Lilliestiernska Galleriet
Rolf O Erikssons konst är inspirerad av musik och natur.
Hans och hustruns år som hjälparbetare i Namibia har också satt spår i hans konst.
.
2019 11 18 Inför 2020
Vi undersöker möjligheterna att genomföra hälsoworkshops i den lokala äldrevården. I samtal med trygghetsvärden på äldreboendet i Dals Långed kom vi överens om att göra ett första försök snart. Vi bokade måndagen den 2 december.
.
2019 11 22 Genrep i Upperud
I morgon har vi föreställning. Idag genrep. Allt ska funka. Det som är nytt är att vi själva sköter ljudet, där både ljudeffekter, musik och Flundrans repliker ska in på rätt ställen. Peter Karlsson har bearbetat Flundrans röst så att det blir rätt ekoeffekt. Vi har avtalat med countrysångerskan Carro Anderberg från Dals Rostock att hon ska avsluta föreställningen med en minikonsert. Det är vi glada över.
Åter är våra duktiga flickor Naya Abou Kasem och Raneem Ali Basha med oss. Men vi har haft ett problem som hotade kullkasta hela föreställningen. Igår meddelade Lena Lundin, som spelar mormor, att hon är sjuk och inte kan delta. Vi kontaktade säkert 30 personer och till slut tackade Ulrika Gundahl ja. Hon kunde dock inte vara med på genrepet, utan när vi var klara i Upperud åkte David och Tatiana direkt till henne i Åmål för specialrepetition. Räddningen här var ju också att mormor är historieberättare i föreställningen och alltså kan ha sina repliker i boken. Men de ska ju inte bara läsas innantill, utan det ska göras med den rätta inlevelsen. Detta övade vi på i den sena kvällen.
.
2019 11 23 Föreställning ”Hej Flundra”
Eld- teater- och sångfest i UPPERUD:
Marschaller i mörka novemberkvällen – ledde publiken till Dalslands Konstmuseum. Sagospelet HEJ FLUNDRA och sångerskan Carro Anderberg. Vuxna och barn fyllde lokalen. Bästa föreställningen hittills säger Tania, som regisserat. Ja, vi älskar att stå på scen och att dela med oss av den glädjen.
Fullt hus innebar ca 40 åskådare i Dalslands Konstmuseums lilla hörsal.
.
2019 11 29 Nu planerar vi årets sista arrangemang
Sista arrangemanget för i år 2019 ska gå av stapeln om en dryg vecka – den 8 december. Det blir en hälsoworkshop där Tatiana tillsammans med Inger Sääfenäve testar sitt koncept med konst och kreativitet som verktyg för hälsa.
Vi har i dagarna fått klartecken från Folkhälsorådet i Bengtsfors att de kommer att stödja genomförandet av en serie sådana workshops. Nu annonserar vi för ett första test.
Bilden är ett foto av en av Ingers målningar, som vi såg i hennes ateljé häromsistens.
Idag har Inger också vernissage för sin konstutställning. Den äger rum på IT-caféet i Bengtsfors. Inger ställer ut där tillsammans med Karin van der Made.
.
2019 12 05 ”Hela Paletten”
Vi tänker oss att kommunicera ordlöst. Locka fram hela paletten av resurser som annars kan vara dolda eller vilande. Som vanligt sätter vi upp pappersaffischer och annonserar på Facebook.
.
2019 12 06 Entreprenörsfrukost
Stenebyskolan i Dals Långed ordnade frukostmöte för företag och kulturaktörer. Vi var där kl 8 och lyssnade på föredrag om samarbetsmöjligheter. Det blev också tillfälle att mingla och ta kontakter. Ett bra initiativ tycker vi. Företagande och kreativitet är en kombination att utveckla. Stenebyskolan är en bra plattform för det.
.
2019 12 08 Vi testar
Så här skrev en av deltagarna om dagens workshops:
Kulturföreningen Strömmar i Dalsland bjöd till hälsoworkshop och 4 timmar bara flög förbi. Det gällde att ”bara göra så ska vi se vad det blir”.
Vi var tre i varje grupp. Vi skapade bilder med mycket färg. För att få färgen på duk använde vi fönsterskrapa, disksvamp och bankkort.
Jag hade aldrig gjort det förut och tyckte att det i början inte var så lätt att använda dom här redskapen så att det blev bra. Men det gick bättre och bättre. Och det blev många diskussioner om själva bilden.
Vad är det du ser på bilden?
Är den bra som den är?
Vore det bättre att vända den upp och ner?
Vad ser vi nu?
Ska vi lägga till lite färg?
Vågar du?
osv… osv…
Det var jättespännande och ännu mer inspirerande att diskutera saken och tillsammans skapa något helt nytt. Under skapandets tid blev jag allt mer nyfiken på hur jag kunde göra bättre, förändra, framkalla något nytt eller lyfta fram det som var bra. Det var en mycket givande upplevelse och ett otroligt bra och kompletterande samarbete.
Andra delen av workshopen gällde det att agera med kroppen. Utan ord.
”Bara gör, så får vi se om de andra förstår”. Jag tyckte det var en rolig sak att agera så och det var spännande att använda kroppen mer medvetet än jag annars gör. Det är mycket man meddelar genom kroppsspråk. Det är bra att bli påmind om det.
.
2019 12 24 Julhälsning
.
Lämna ett svar